Cases - Webredactie cursus - Provincie Gelderland

Cases - Webredactie cursus - Provincie Gelderland

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar op de webafdeling van de provincie Gelderland. Een nieuwe website en de uitbreiding van de webredactie moeten zorgen voor een belangrijke professionaliseringsslag. Internet moet de belangrijkste plaats in gaan nemen binnen de communicatiemix van de provincie. Een resultaatgerichte werkhouding staat daarbij centraal. Altijd mooi zulke doelen op papier, maar hoe vertaal je die naar de praktijk? Met die vraag kwam de provincie Gelderland bij LECTRIC terecht.

Intake

Tijdens een uitgebreide intake met de leidinggevenden van de afdeling, heeft onze adviseur de opleidingseisen in kaart gebracht. Het was al snel duidelijk dat de onderwerpen die de provincie aandroeg te maken hadden met verschillende disciplines binnen het vak internetcommunicatie. Zo was er behoefte aan het aanleren van vaardigheden als het schrijven van een goede webtekst, het wervend schrijven en het houden en uitwerken van een interview. Maar er was ook behoefte aan tips voor een goede samenwerking, het in kaart brengen van de werkprocessen en aan kennis over contentplannen.

Drie docenten

Toen duidelijk was hoe uitgebreid de vraag van de provincie Gelderland was, is onze adviseur direct op zoek gegaan naar de juiste trainers. Trainers die vaker bij provincies getraind hebben en die ieder voor zich specialist zijn op hun vakgebied. Geen probleem want we hebben door de jaren heen een uitgebreid netwerk van specialisten opgebouwd op ieder vakgebied.
Ook onze trainers zijn eerst op bezoek gegaan bij de provincie om vanuit hun eigen specialisme verder te inventariseren wat de afdeling nodig had. En om vandaar uit een programma samen te stellen dat naadloos aansluit bij de wensen van deze klant: maatwerk zoals maatwerk hoort te zijn.

Aan de slag

Het eerste onderdeel van de training bestond uit een persoonlijke coaching van een dag. Onze trainer, zelf een ervaren hoofdredacteur en contentmanager, heeft een op een met de hoofdredacteur van de provincie besproken wat er komt kijken bij het opzetten van een goedlopende, professionele internetredactie. Deze dag vormde de basis voor het volgende onderdeel: werkprocessen binnen de webredactie.

Tijdens dit onderdeel werd met alle webredacteuren en webspecialisten gekeken naar de beste manier om de taken die zij hebben aan te pakken. Hierbij kwamen ook vragen aan de orde als: Wat is jouw rol binnen het team? En wat betekent dat voor de samenwerking in het team?

Vervolgens richtte de training zich op de vaardigheden die de webredactie moet hebben. In vijf dagen is getraind op schrijven, redigeren en beheer in een Content Management Systeem. Maar ook andere journalistieke vaardigheden, samenwerken en je grenzen bewaken waren onderdelen die in dit gedeelte aan de orde kwamen.

Omdat deze training zo uitgebreid was, was het voor onze trainers zaak zich flexibel op te stellen. Na iedere trainingsdag werd kort geëvalueerd met de hoofdredacteur om op basis daarvan de inhoud van de volgende trainingsdag vast te stellen. Zo sloot de training steeds aan op de actualiteit van het team.

Hoofdredacteur Jean-Louis Kop over dit traject: 'Tijdens zo'n ingrijpend veranderproces is het geen overbodige luxe om van tijd tot tijd de waan van de dag even te ontstijgen om te kunnen klankborden met internetprofessionals van buiten. Dat heeft geleid tot flink wat nieuwe inzichten en praktische afspraken waar we zeker veel plezier van zullen hebben.'

Meer informatie?

Wilt u weten wat LECTRIC voor u kan betekenen? Neem contact op met één van onze organisatieadviseurs voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Dat kan via telefoon 035 – 760 48 90, of per e-mail via info@lectric.nl.