Cases - Nieuw intranet - RVDK

Cases - Nieuw intranet - RVDK

De Raad voor de Kinderbescherming (Rvdk) wil dit jaar een nieuw intranet introduceren dat werkt op basis van het CMS systeem Tridion en wil 75 medewerkers opleiden tot webredacteur. Met die vraag kwam de projectleider ‘Nieuw Intranet’ , Baafke Ooms, bij LECTRIC om een opleidingstraject voor medewerkers van de RvdK op te zetten.

Doelen en invulling

Tijdens het voorbereidende gesprek werden de doelen duidelijk: de redacteuren moesten doelgroepgerichte beeldschermteksten leren schrijven en enthousiast worden voor het redacteurschap. Met die doelstelling in gedachte, stelde docent Etienne Donicie een dagprogramma samen. Daarnaast nam LECTRIC de organisatie volledig uit handen van de RvdK. Zo werd er een speciale webpagina gemaakt voor de inschrijvingen, ontvingen alle deelnemers een persoonlijke uitnodiging, boekte LECTRIC de trainingslocaties en zorgden ze voor de noodzakelijke ICT-ondersteuning ter plaatse.

Projectleider Baafke Ooms (Raad voor de Kinderbescherming): “Lectric heeft onze vraag goed ingevuld. De vooraf gedefinieerde doelstelling is ruimschoots gehaald; de redacteuren zijn erg enthousiast over hun nieuwe rol en wat ze geleerd hebben in de cursus. Daarnaast is het prettig om de praktische en logistieke organisatie van deze cursus, die in totaal tien keer is gehouden, met vertrouwen uit handen te kunnen geven. Mijn ervaring met LECTRIC: een flexibele, klantgerichte partner waarmee het prettig samenwerken is.“

Dagprogramma

Docent Etienne Donicie: “Ik vraag de opdrachtgever ter voorbereiding altijd om een aantal teksten die ik als oefenmateriaal kan gebruiken. ‘s morgens krijgen deelnemers eerst een algemene introductie. Daarin maak ik ze duidelijk wie hun lezer is en wat dat betekent voor hun teksten. Ook laat ik door filmpjes van eye-tracking en websites over dit vakgebied, zien hoe mensen tekst lezen van een beeldscherm. Door een wedstrijdje ervaren ze vervolgens ook zelf het verschil tussen goede en slechte webtekst. Hoe dat precies werkt, verklap ik hier niet, want dan gaat het effect verloren.”

“Na die introductie zet ik deelnemers het liefst zo snel mogelijk aan het werk met een tekst van de eigen organisatie. Iedereen herschrijft met mijn aanwijzingen dezelfde tekst en die bespreken we na veertig minuten in de groep. Omdat er nooit meer dan acht tot tien deelnemers zijn is er voldoende ruimte voor individueel advies. De redacteuren van de RvdK gaven aan dat ze dit een leerzame oefening vonden.”

“Gedurende dag volgen diverse oefeningen, bijvoorbeeld in het schrijven van goedlopende zinnen, het maken van koppen en het verzinnen van prikkelende intro’s. Ook kijken we goed naar woordgebruik en geef ik ze tips voor het redigeren van teksten.”

“De webredacteuren gaven in hun evaluatie aan het eind van de dag aan dat ze het heel leuk vonden om een dag met schrijven bezig te zijn: rustig, humor, duidelijk, ontspannen, goede kennis van zaken, waren kernwoorden die daar in terug kwamen. Andere feedback die we ontvingen: “De cursus heeft mij het gevoel gegeven hoe ik beter teksten kan schrijven en waar ik op moet letten” en “De training heeft meer inhoud gegeven over het schrijven van teksten voor het web.”

Coaching achteraf

Na afloop van deze eendaagse training kregen de webredacteuren van de Raad voor de Kinderbescherming, gedurende de implementatie van het nieuwe intranet, de kans om teksten in de digitale leeromgeving te plaatsen. De docent geeft daar vervolgens per e-mail commentaar op.

Meer informatie?

Wilt u weten wat LECTRIC voor u kan betekenen? Neem contact op met één van onze organisatieadviseurs voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Dat kan via telefoon 035 – 760 48 90, of per e-mail via info@lectric.nl.